Undvika träningsskador
Träning går hand i hand med hälsa, men tyvärr även med skador om man inte är försiktig. Många små misstag kan leda till skador på lång sikt eller snabbt om man har otur. Att undvika skador till 100 % är omöjligt, men att sänka risken går absolut.
Uppvärmning och stretching
Många skador tros vara relaterade till minskad rörlig under träningen. Men detta är något man kan motverka genom uppvärmning, stretching eller båda. Det är viktigt att man värmer upp de muskler man ämnar träna och vet vilken typ av stretching som bäst lämpar sig, om någon. Studier har exempelvis visat att stretching före ett löpningspass faktiskt försämrar prestationen, men stretching efteråt är bra för löpare.
Börja lugnt
Att pressa sig själv till sin maxgräns är något många försöker göra ganska regelbundet. Detta är dock inte något man ska göra i början. Ju mer otränad man är desto större är risken för skador. Att ta det väldigt lugnt i början och trappa upp långsamt är den bästa vägen till skadefri träning. Detta gäller även vältränade personer som försöker satsa på något helt nytt. En bra cyklist kommer till exempel inte kunna hålla ut lika länge på ett löppass.
Tänk på tidigare skador
Alla som har skadat sig någon gång tidigare gör det bra att hålla dessa skador i åtanke och inte belasta den delen av kroppen för mycket. Speciellt inte när man först kommer tillbaka till träningen. Sjukgymnaster kan vara väldigt bra att rådfråga i dessa situationer och kan ge tips på övningar som är mer skonsamma men ändå tränar upp musklerna.
Träna med måtta
Framgång i träningen bör alltid ses som ett långsiktigt projekt. Ju mer och oftare man belastar kroppen desto mer ökar också skaderisken. Kroppen behöver även tid för återhämtning för att man ska sänka risken för allehanda skador och problem. Det är också rekommenderat att varva ned med lättare träning i slutet på varje träningspass. 10-15 minuter är ofta lämpligt.