Efter träningen

Träning är bra för både kropp och själv, det vet vi sedan länge tillbaka. Numera vet vi också att man faktiskt får en naturlig, kemisk kick av att träna, den så kallade träningseuforin eller ”runners high”. Träningen ger oss ett påslag av endorfiner som kan upplevas som en mycket intensiv lyckokänsla.Ett forskarteam i Tyskland tog fram en rapport i tidskriften Celebral Cortex 2008 där de visade att endorfinnivån var mycket högre efter träning.

Hud

Att ta hand om sig själv efter träningen är skönt. Duschen är viktig, helst innan svetten torkar in i huden, som vi även skrev om i ett tidigare inlägg. Om man deltar i fysisk sport kan man få småsår som man bör behandla med bakteriedödande medel. När man tränar får man vackrare hud eftersom blodcirkulationen fungerar bättre, men det är också viktigt att smörja in den ordentligt efter dusch så att den inte blir torr. Man svettas mer än normalt när man tränar och tvingar då ut salter och vätska ur kroppen vilket gör den uttorkad.

Massage

Efter träningen är det skönt med en avkopplande massage innan muskelstelheten sätter in, skriver man i tidningen I Form. På så sätt får man snabbt friskt blod med nytt syre till de uttröttade musklerna. Nya näringsämnen tillsätts medan kroppens avfallsprodukter transporteras bort. För en skön massage räcker det att använda lite vanlig vegetabilisk olja, som exempelvis solrosolja eller druvkärneolja. Det skonar händerna och är behagligt för huden.

Stretchning

Sträck ut efter träningen så undviker du att få ömma, styva och korta muskler. Det är bra att tänja tills man känner en lätt spänning i muskeln och ska då hålla i ungefär 15 sekunder innan man ökar lite. Då håller man i 15 sekunder igen. Man bör upprepa 2 gånger för varje övning.

Kost

De som tränar hårt bör fylla på med ett återhämtningsmål skriver dietisten Joanna i Matvett. För en snabb återhämtning bör ett sådant mål innehålla protein och kolhydrater. För någon som väger 60 kilo och tränar hårt an ett exempel vara ett återhämtningsmål som innehåller ungefär 20 gram protein och 60 gram kolhydrater.