Lär dig hjärt-lungräddning

Att kunna hjärt-lungräddning, eller HLR som det även kallas, är inte svårt men kan vara skillnaden mellan liv och död om du råkar vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Bästa är alltid att gå en kurs med en erfaren handledare, men här nedan förklarar vi stegen och vad du bör tänka på. 

1. Kontrollera medvetande

Första steget är att kolla om personen är vid medvetande eller inte. Prata med personen och se om denne reagerar. Skaka försiktigt på axlarna om personen inte svarar på tal. 

2. Kontrollera Andning

Lyssna och känn efter om personen andas. Om andningen verkar normal kan du lägga personen i stabilt sidoläge. Om inte larmar du omedelbart 112 och förbered för HLR. 

3. Påbörja hjärt-lungräddning

HLR utförs med 30 kompressioner och två ordentliga inblåsningar tills antingen personen andas normalt eller räddningspersonal kommer och tar över. I dagsläget kan det kännas något opassande att andas in i någon annans mun, men har du bara ett bra andningsskydd har du inget att oroa dig för. 

4. Använd hjärtstartare

Om en hjärtstartare finns tillgänglig är det rekommenderat att använda den. Du behöver ingen speciell träning och instruktionerna för hjärtstartare medföljer för att minska risken för något slags felsteg.