Vad är fettsyror bra för?

Fettsyror är viktiga för kroppen för att kroppen ska kunna bygga upp och reparera celler samt tillverka hormon och hormonliknande ämnen. Fett är även viktigt för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Vad skall du äta för att få i dig fettsyror?

Essentiella fettsyror är något vi inte kan tillverka själv utan behöver få i oss via maten. För människan är linolensyra och linolsyra ett måste, det kan också omsättas till Omega-3 samt Omega-6. Köp hem det du behöver för att kunna unna kroppen fettsyror. De vanligaste källorna är olja, nötter, bönor, frön, vegetabiliska oljor, fisk och andra livsmedel från havet.

Omega 3

Omega-3 fettsyror är något kroppen inte kan bilda själv utan vi måste få i oss. Fisk är en bra källa till Omega-3. Omega-3 minskar risken till att till exempel få en blodpropp. Omega-3 hjälper även till att göra ditt minne bättre.

Omega 6

Omega-6 är minst lika viktigt som Omega-3, dock är det viktigt att du inte får i dig för mycket Omega-6. Det finns kosttillskott som innehåller Omega-6 men en varierad kost med kött och vegetabiliska oljor brukar vara tillräckligt för ditt dagsbehov.