Träning och hälsa som yrke

För de flesta är träning och hälsa därikring något man sysslar med på fritiden när man ha tid över. Med det finns även de som är så passionerad att de söker sig till detta som ett form av yrke. Frågan är då: vilka alternativ finns det? 

Personlig Tränare

Att jobba som personlig tränare är något många säkert har tänk på vid ett eller anat tillfälle. Men det är inget man bli bara för att man har tränat länge och vet vad som fungerar för en själv. Det är höga krav på kompetens för personliga tränare idag och det kräver att man går en bra utbildning. Man brukar säga att den bör omfatta minst 200-timmar lärarledd utbildning för att kvalificera. Och både teori och praktik ska finnas med på schemat. 

Fysioterapeut

En fysioterapeut, tidigare kallad sjukgymnast, är en skyddad yrkestitel idag som kräver att man har gått ett tre års fysioterapeutprogram (180 poäng) på universitetet. Detta inkluderar både teoretiska studier och klinisk utbildning. Här kommer man få lära sig kunskaper från en mängd olika discipliner som medicin, psykologi, pedagogik, beteendevetenskap, rörelsevetenskap och en hel del anatomi och fysiologi. Efter utbildning kan man sedan söka utbildning inom antingen offentlig eller privat sektor. Somliga väljer även att jobba mer flexibelt genom att ta tidsspecificerade uppdrag. 

Dietist

Precis som fysioterapeut är dietist en skyddad yrkestitel och därför har större krav på kompetens och utbildning än exempelvis en kostrådgivare. Utbildningen är också 180 poäng och inkluderar också mängder av olika discipliner. Som dietist kommer man främst jobba med att kostbehandla personer som lider av olika sjukdomar och tillstånd och se till att de får i sig ett bra näringsintag trots situationen.