Kosttillskott

Bra kost är A och O för dig som tränar, men ibland räcker inte kosten till för att tillgodogöra våra behov. Kosttillskott kan då vara bra. Det finns olika sorter.

Kosttillskott

Järn och magnesium

Järn och magnesium är viktiga ämnen. Magnesium är ett ämne som snabbt förbrukas när man tränar i värmen. Brist på magnesium ökar risken för träningsvärk och kramper. De som tränar hårt utsätts också för en viss förlust av järn.

Amerikansk forskning visar att järn är bra för både fysiskt och mentalt välmående, skriver tidningen IForm. Här beskrivs en studie där 219 kvinnliga soldater ingick i ett träningsprogram för att bli mer ”fit for fight”. En grupp av kvinnorna fick järntillskott och en annan fick placebo. De kvinnor som fick järntillskott hade bättre löptider och deras humör var bättre. Är du kvinna bör du alltså överväga järntillskott, särskilt under och efter mens för att fylla på förråden.

Kosttillskott, multivitaminer och skönhet

Det är inte bara de som tränar som behöver kosttillskott. De flesta av oss kan eller hinner inte äta en varierad och välbalanserad kost i vår vardag, så ett tillskott kan vara till fördel. Äter man exempelvis en vegansk kost är det lätt hänt att man går miste om viktiga vitaminer. Multivitaminer och mineraltillskott förbättrar vår fysiska och mentala hälsa.

När vi mår bra syns det på utsidan. När vi får rätt kost syns det på hud, hår och naglar och vårt välbefinnande blir synligt utåt på så många sätt. Swiss Clinic har tagit fram ett kosttillskott som innehåller vitaminer, mineraler och oljor. Detta kosttillskott innehåller extrakt av olivolja, Betakaroten, Lutein, Vitamin A, Vitamin E, Havtorn (fruktolja), Omega 7, Omega 2, Vitamin D, Biotin, Selenium och Zink. Dessa ämnen har kombinerats för att tas upp av de olika organen i kroppen och få dig att må bättre.

Funderar du på vilken typ av multivitamintillskott du kan behöva, finns en bra guide hos Apotek Hjärtat.