Kampsport

Ursprungligen handlade strid människor emellan om samma sak som i djurens rike, nämligen revir. Detta är ett relativt brett begrepp men för att komma in på mer modernare kämpatag så var män och kvinnor involverade i krig, vilket är en utveckling av revirtänkandet. Dagens olika kampsporter är sprunget ur de varierande krigskonster som utövades världen över.

Kampsport

Kampidrott är tävlingar i närstrid. En del discipliner kommer från Asien och andra från Europa. Här skall vi titta närmare på thaiboxning och MMA. Den thailändska boxningen har även den anor från militärisk stridskonst. Mestadels är det händer med handskar och knän som brukas både för försvar och anfall. Före själva matchen utförs vissa ritualer enligt tradition, bland annat danser för att bland annat driva bort onda andar.

Tuffa tag

MMA som står för mixed martial arts är en mycket tuff sport med fullkontakt. Den har definierats som nästintill rent slagsmål då inga tekniska eller taktiska utföranden förklaras utan mer av vad utövaren inte får göra. Många inslag från thaiboxning förekommer flitigt i MMA. Det är en sport som aktiverar hela kroppen och därför ger den en synnerligen bra workout. Vill man sätta igång bör man främst investera i bra kampsportsutrustning. Hos många återförsäljare kan man kan till exempel välja hela paket vilket givetvis är det bästa för nybörjaren. Där ingår handskar, hjälm och munskydd normalt, vilket är de tre viktigaste delarna av utrustningen.

Funderar man på vilken typ av utrustning som är godkänd kan man konsultera Svenska MMA-förbundets utrustningslista. Det är också genom förbundet som man enklast hittar en lokal klubb för att komma igång med träningen.