Träna för koncentrationen

Att träna gör man huvudsakligen för att ens hälsa ska bli bättre eller fortsätta att vara bra samt för att känna sig fräsch och vältränad. Men träning och motion är också bra för koncentrationen. KoncentrationOch det är koncentrationen som vi tänkte rikta vårt fokus på idag. Många är vi nog som har hört någon gång från våra föräldrar när vi gick i grundskolan och gymnasiet, ”att det är bra för koncentrationen på skolan om du motionerar”. Undertecknad själv reflekterade inte så mycket över detta, men det är faktiskt sant.

Viktigt för spelare att motionera

För faktum är att studier har visat att strukturen i hjärnan förändras efter att man ägnat sig åt fysisk träning. Det som exempelvis sker är att blodgenomströmningen ökar i den del av hjärnan som har stor betydelse för vår förmåga till inlärning. Det betyder i klartext att din koncentrationsförmåga kan skärpas genom motion. Det är också därför som man hör om att de som ägnar sig åt sporter och spel som traditionellt sett inte direkt är förknippat med träning – exempelvis att spela poker, tränar tillnärmelsevis lika hårt och mycket som en idrottsman som sysslar med mer krävande sporter.

Kognitiv träning

Motion ger alltså bättre koncentration tack vare den ökade blodgenomströmningen till hjärnans inlärningscentra, vilket är positivt och något som vi alla borde ta tillvara på genom att ge oss själva regelbunden motion. Vill man dessutom förbättra sin minneskapacitet så är det en annan form av träning man ska ägna sig åt, nämligen kognitiv träning.För att förklara det kortfattat så kan det handla om exempelvis att man tränar sitt arbetsminne med hjälp av att memorera siffror och kombinationer. Man har genom forskning kommit fram till att hjärnan lättare binder signalsubstansen dopamin som är ett av kroppens belöningshormon. Man har kunnat räkna ut att minneskapaciteten förmodligen har med hur väl kroppens dopaminsystem fungerar eftersom man kan se att personer exempelvis ADHD, som i regel innebär en försämrad minneskapacitet har ett sämre fungerande dopaminsystem. Minnesträning kan därför ge långvariga positiva effekter.